Fondul Monetar şi-a dat acordul pentru indicatorii bugetului de stat pe 2010, fiind mai flexibil decât de obicei. Aprobarea proiectului în Guvern în termenul prevăzut va întârzia însă din cauza spargerii coaliţiei. Bugetul pentru anul viitor ar trebui să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere până pe 15 octombrie, conform legii finanţelor publice. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe susţin că proiectul este aproape finalizat, dar nu pot să precizeze când va
Fondul Monetar şi-a dat acordul pentru indicatorii bugetului de stat pe 2010, fiind mai flexibil decât de obicei. Aprobarea proiectului în Guvern în termenul prevăzut va întârzia însă din cauza spargerii coaliţiei.
Bugetul pentru anul viitor ar trebui să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere până pe 15 octombrie, conform legii finanţelor publice.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe susţin că proiectul este aproape finalizat, dar nu pot să precizeze când va fi aprobat de Guvern şi dacă va putea fi trimis Parlamentului în termen, până la jumătatea acestei luni. Spargerea coaliţiei de guvernare PDL-PSD, dar şi apropierea alegerilor prezidenţiale aruncă multă incertitudine asupra aprobării proiectului de către guvern şi, ulterior, a votării acestuia în Parlament până la încheierea anului.
Începutul anului nu ar trebui să prindă România fără buget, aşa cum s-a întâmplat în 2008, când alegerile parlamentare şi previzionarea greşită a efectelor crizei financiare au împins votarea legii până în martie 2009. Incapacitatea Exectivului de a lucra pe un buget realist ar însemna în primul rând o notă proastă din partea mediului investiţional, dar şi punerea în pericol a acordului de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.
Indicatori agreaţi de FMI
Potrivit ministrului de finanţe, Gheorghe Pogea, deficitul luat în calcul la realizarea bu