Tratatul de la Lisabona - care a trecut la finele saptamanii trecute testul referendumului irlandez - va schimba din temelii modul de functionare al institutiilor europene.
Un refuz al irlandezilor fata de Tratat ar fi continuat imobilismul in care se scalda de cativa ani Uniunea Europeana. Tratatul de la Lisabona este cel mai important document adoptat de UE in ultimii 10 ani, dupa Tratatul de la Nisa (2001) care a permis extinderea UE. Totusi, el este un compromis - un rezumat al Constitutiei Europene (un proiect mult mai ambitios, care a esuat insa in urma a doua referendumuri in Franta si Olanda - in 2005).
Tratatul tinteste simplificarea procesului de decizie in UE, extrem de util pentru eficientizarea institutiilor UE, este de parere Vasile Puscas, sef al Departamentului pentru Afaceri Europene pana saptamana trecuta.
"Pentru prima data se trece intr-un tratat european adoptarea deciziilor cu majoritate calificata in Consiliul Uniunii Europene, avand in vedere ca in prezent deciziile se iau consensual. Acest lucru este foarte important deoarece duce la simplificarea procesului decizional si la debirocratizare, de care toti se plang", a declarat Puscas pentru ZF.
Fostul ministru a argumentat ca schimbarile aduse de Tratatul de la Lisabona, printre care numirea unui ministru de externe, vor ajuta UE sa aiba o pozitie mai ferma in discutiile de la nivel international, lucru util in aceste timpuri de schimbare a ordinii mondiale.
Cetatenii irlandezi au spus "Da" documentului in proportie de 68%, dupa ce anul trecut l-au respins, trimitand UE intr-un blocaj institutional de lunga durata.
"Este o zi minunata pentru Irlanda si pentru Europa", a declarat premierul irlandez, Brian Cowen, dupa aflarea rezultatelor.
Dar ce inseamna succesul din Irlanda?
Tratatul de la Lisabona realizeaza o ampla reforma in randul institutiilor