După un an şi jumătate de reflecţie, irlandezii au aprobat Tratatul de la Lisabona. Dacă în iunie 2008, 53% dintre ei spuseseră Nu, acum sunt 67% cei care spun Da tratatului ce întăreşte arhitectura instituţională europeană. Paradoxal, criza economică a fost un factor care a favorizat euro-optimismul.
Analiză de Luca Niculescu
După un an şi jumătate de reflecţie, irlandezii au aprobat Tratatul de la Lisabona.
Dacă în iunie 2008, 53% dintre ei spuseseră Nu, acum sunt 67% cei care spun Da tratatului ce întăreşte arhitectura instituţională europeană.
Paradoxal, criza economică a fost un factor care a favorizat euro-optimismul. Irlandezii, ca şi alte popoare, şi-au dat seama că Europa a fost un scut în faţa crizei, ţările care sunt în UE trecând mai uşor peste ultimele luni decât cele din afara ei.
A fost vorba apoi şi de o campanie mai bună şi coerentă în favoarea Da-ului, ceea ce e o modificare faţă de anul 2008 când s-au investit prea puţine resurse într-o campanie pozitivă.
Hopul irlandez trecut, optimiştii polist spera că Tratatul va fi adoptat. Partida nu este câştigată încă, deoarece mai sunt două ţări din Estul continentului, Polonia şi Cehia, care încă nu au făcut-o. Cu Polonia lucrurile par a fi pe drumul cel bun. Preşedintele polonez, Lech Kaczynski a anunţat că îl va ratifica dacă irlandezii vor spune DA. Europenii ştiu însă că Lech Kaczynski este o «nucă tare». În urmă cu doi ani, când Polonia era condusă de acelaşi preşedinte, dar şi de fratele său geamăn, prim-ministru, cei doi au negociat până târziu în noapte cu ceilalţi lideri europeni tot felul de detalii din Tratat. «Nu există nici un motiv să nu îl ratifice acum, după ce în urma cu doi ani Polonia a spus Da», subliniază un diplomat european. Chiar fără mult entuziasm, Polonia o va face, cel mai probabil în urmatoarele două săptămâni. Problema ceha
Cehia acum. D