Investiţiile în podgorii se vor vedea de-abia peste cinci ani. În acest an consumul de vin a scăzut cu aproape 10%, valoarea totală a pieţei fiind estimată să coboare sub nivelul din 2007. Mai citelte şi:
Vinul de casă, lăsat pe marginea drumuluiVinuri mici intrate în „liga mare“Cu ce se laudă anul acesta podgoriile româneşti
România este o importantă ţară europeană producătoare de vin, însă calitatea vinurilor autohtone nu este recunoscută în străinătate. Volumul exporturilor este redus, iar preţul de vânzare cu amănuntul este în medie de trei euro, sub valoarea cu care este comercializat în ţară.
Din cifrele care ne-au fost puse la dispoziţie de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) reiese faptul că în 2009, faţă de 2000, producţia totală de vin chiar a crescut puţin deşi vorbim de o suprafaţă semnificativ mai mică a viilor aflate pe rod (176.900 de hectare faţă de 247.500 de hectare), datorită unei eficienţe crescute.
După suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie, România ocupă o poziţie privilegiată în rândul ţărilor viticole, situându-se pe locul cinci în Uniunea Europeană (după Spania, Italia, Franţa şi Portugalia) şi locul nouă în ierarhia mondială (după Turcia, SUA, Iran şi China).
Din păcate, din producţia totală de vin românesc, ponderea celor cu denumire de origine controlată (DOC) a scăzut puternic faţă de anul 2000, de la 8 - 10% din total producţie la aproximativ 5%, restul fiind reprezentat de vinurile de calitate superioară (VS) şi de vinurile de masa (VM). Cu toate această scădere a suprafeţelor, producţia estimată de vinuri DOC pentru 2009, va creşte cu 10% faţă de anul trecut, la 480.000 de hectolitri.
Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) estimează pentru acest an o producţie de vin de peste şase milioane de hectolitri, în creştere cu 10% faţă de media ultimilor ani.