O profesoară din Capitală reclamă că, la teza la matematică, elevilor li s-au dat şi rezolvările. Autorităţile spun că „denunţul” este tardiv. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Despre copiat şi profesorii care închid ochii la astfel de practici - sau dau o mână de ajutor - se vorbeşte mai mereu când România dă un examen naţional. Dar când apar probe şi declaraţii de la elevi, autorităţile aruncă vina de la unele la altele şi întârzie cu pedepsirea vinovaţilor. Teoria se aplică şi în cazul Şcolii Generale nr. 88 „Mihai Viteazul” din Capitală.
Constanţa Galaţchi, profesoară de matematică la aceasta instituţie, a adunat de la vreo 50 de copii, cu acordul părinţilor, declaraţii în care aceştia povestesc cum s-a desfăşurat teza cu subiect unic, cum li s-au adus subiectele, cum au fost în cu rajaţi „să ceară ajutorul”. Anca Crăciun, directoarea şcolii, neagă şi dă vina pe o neînţelegere mai veche.
Cei îndreptăţiţi să ia măsuri se scuză: când s-a făcut control, nimeni n-a confirmat frauda. În plus, profesoara ar fi trebuit să vorbească mai devreme, teza desfăşurându-se în anul şcolar 2007-2008.
„Ne-a întrebat dacă avem nevoie de ajutor”
„A fost o adevărată păcăleală. Am învăţat o săptămână ca să iau o notă pe care alţi copii o iau dacă cer ajutorul”, scrie Eduard, unul dintre elevi. „În sală s-a prezentat o persoană străină faţă de cei doi supraveghetori, care a dat in formaţii legate de rezolvarea primei părţi”, spune şi Elena. Şi Georgiana, acum elevă în clasa a IX-a, poves teş te cu dezamăgire: „Doamna directoare a venit cu plicul cu subiecte şi ne-a întrebat dacă avem nevoie de ajutor. Din sala noastră n-a avut nimeni curajul sau nesimţirea să spună că da, dar în alte săli s-au pus subiectele în faţă anumitor elevi”. Sunt câteva dintre declaraţiile semnate de elevi. Galaţchi susţine că le-a semnalat celor din condu