Ţara noastră s-a clasat pe locul 63 din cele 182 de state membre ONU în clasamentul privind dezvoltarea umană, cu două poziţii după Bulgaria, la 20 după Ungaria şi la un loc înainte de Trindidad Tobago şi Muntenegru. Republica Moldova este pe locul 117. Sursa: Reuters Speranţa de viaţă la naştere în ţara noastră depăşeşte 72 de ani, cu zece ani mai puţin faţă de Japonia, ţară situată pe primul loc şi unde speranţa de viaţă este de 82 de ani. În Niger, ultima ţară din top speranţa de viaţă este de 50 de ani. România are un indice de dezvoltare de 0,837, faţă de Norvegia care a înregistrat cel mai mare indice de 0,971 în topul întocmit de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) şi care a fost dat astăzi publicităţii.
Norvegia, prima în top
Indicele Dezvoltarii umane ţine cont de speranţa de viaţa la naştere, procentul de alfabetizare a populaţiei şi PIB-ul pe cap de locuitor în funcţie de puterea de cumpărare. Ţările care au o dezvoltare umană foarte ridicată au un indice de dezvoltare IHD mai mare de 0,900, iar statele cu o dezvoltare umană scăzută au un indice sub 0,500.
Norvegia este prima în top. La coada clasamentului se află Niger şi Afganistan. Norvegia a întrecut Australia şi Islanda care completează podiumul. Clasamentul a fost stabilit în urma datelor strânse în 2007, înainte să lovească criza economică, potrivit AFP.
Unele state bine clasate acum, precum Islanda şi Irlanda, sunt printre cele mai afectate de recesiune. Clasată pe locul 92, China a avut cel mai mare avânt şi a urcat şapte poziţii în top, în timp ce Jamaica a căzut cu opt locuri şi s-a clasat pe locul 100.
Primele 10 state cu cel mai mare indice de dezvoltare sunt:
1. Norvegia
2. Australia
3. Islanda
4. Canada
5. Irlanda
6. Olanda
7. Suedia
8. Franţa
9. Elveţ