Confruntate cu restrangerea drastica a finantarilor de la banci, companiile trebuie sa se reorienteze acum spre noi surse de lichiditati, iar una dintre solutii poate fi factoringul, adica cedarea facturilor pe care le au de incasat catre companii specializate in gestionarea acestor creante.
Ziarul Financiar si FIMBank organizeaza maine un seminar pe tema "Solutii de finantare durabila pe timp de criza - Cum iti finantezi businessul prin factoring" la JW Marriott Grand Hotel.
"Intreprinzatorii au nevoie de un alt raport de forte decat debitor-creditor. In ultima perioada s-au depersonalizat relatiile dintre banci si companii. O companie nu trebuie sa fie doar un caz pentru banca, are nevoie de un finantator care sa fie partenerul sau", spune Dan Stoica, presedinte al boutique-lui de consultanta financiara RomFactor. Stoica este unul dintre primii intreprinzatori care au intrat in sistemul financiar dupa revolutie, punand in 1990 bazele unei companii transformate in 1997 in DRT Leasing. In 2005, compania de leasing a fost achizitionata de italienii de la Banca Italo-Romena, o subsidiara a grupului Veneto Banca, fiind rebranduita ulterior in Italo-Romena Leasing. Stoica a ramas la conducerea companiei pana anul trecut, cand a inceput un nou business in consultanta financiara.
Pe piata locala factoringul este inca putin utilizat. Potrivit datelor Factors Chain International, cel mai mare lant de companii de factoring la nivel mondial, piata romaneasca pentru aceste servicii se ridica in 2008 la 1,65 miliarde de euro, fata de 7,8 miliarde de euro in Polonia sau 5 miliarde de euro in Cehia. Pe pietele mai dezvoltate factoringul este insa intens utilizat - piata din Grecia se ridica la 10,2 miliarde de euro, iar cea din Portugalia la 18 miliarde de euro.
Practic, compania de factoring analizeaza businessul firmei, al debitorilor sai si aprob