În fiecare an, 12,9 milioane de copii, aproximativ 10% dintre nou născuţi, ajung pe lume înainte de cele nouă luni de sarcină. Un milion de micuţi născuţi prematur mor înainte de a împlini o lună, potrivit unui raport citat de CNN. Mai bine de 85% din naşterile premature au loc în ţări aflate în curs de dezvoltate din Africa şi Asia, se arată în raportul realizat de organizaţia "March of Dimes" şi bazat pe datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
" Naşterile premature reprezintă o problemă globală. O astfel de naştere creează o presiune emoţională şi fizică asupra familiei, asta ca să nu mai vorbim de implicaţiile economice. Numai în Statele Unite, costul anual pentru îngrijirea copiilor născuţi prematur se ridică la 26 de miliarde de dolari ", a declarat preşedintele asociaţiei "March of Dimes", Jennifer Howse.
Continentul negru înregistrează cea mai mare rată de naşteri premature. Circa 12% din micuţii africani, respectiv patru milioane de copii, ajung pe lume înainte de termen. În Asia, rata natalităţii premature este mai mică, 9,1%, însă numărul copiilor veniţi pe lume înainte de cele 40 de săptămâni de stat în uter ajunge la şapte milioane.
În zonele bogate ale lumii, precum SUA şi Canada numărul copiilor născuţi prematur este de doar 500.000, însă cu 36% mai mare faţă de acum un sfert de secol.
Cpiii care supravieţuiesc unei naşteri premature se luptă de regulă cu grave probleme ale sistemului nervos, ceea ce poate duce la pierderea auzului, a văzului sau la dezvoltarea unor dificultăţi de învăţare.