Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Criza globala redeseneaza harta economiei mondiale
Criza globala a redesenat harta economiei mondiale in beneficiul economiilor emergente, precum China. Totusi, expertii se indoiesc de capacitatea acestei tari de a genera, de una singura, cresterea mondiala, la modul in care au facut-o Statele Unite in ultimele decenii.
Potrivit FMI, economiile emergente vor cunoaste in 2010 o crestere mult mai puternica (de 5,1%) decat statele dezvoltate (1,3%). Cresterea pe care o vor cunoaste tarile in curs de dezvoltare din Asia (7,3%) contrasteaza cu Statele Unite (1,5%), Japonia (1,7%) si mai ales cu Zona Euro.
In randul marilor economii, China ramane campioana mondiala a cresterii economice (9,0%), devansand India (6,4%). In coada plutonului, regasim tari exclusiv din Zona Euro, precum Spania, Italia sau Germania.
In America Latina, economistii FMI remarca faptul ca recesiunea a afectat in mod deosebit tarile dependente de economia americana, precum Mexic, si mai putin statele care au dezvoltat legaturi stranse cu China, asa cum este cazul Braziliei.
Deficitul de cont curent al Romaniei s-a ajustat puternic, la 5-5,5%
Deficitul de cont curent al Romaniei a cunoscut o ajustare puternica, de la 13,5% anul trecut la 5-5,5% in prezent. In plus, acesta este finantabil prin investitiile straine directe, apreciaza presedintele Traian Basescu. Rezultatele politicilor promovate de guvern au avut rezultate, a spus seful statului, subliniind ca Romania nu mai trebuie sa se imprumute pentru finantarea deficitului de cont curent.
Presedintele Basescu a reiterat faptul ca Romania "nu va trece la crestere economica pozitiva" inaintea unor tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Span