Finantele trebuie sa ajusteze cheltuielile si sa nu cedeze presiunilor sindicale sau electorale, fiind crucial ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, renegociata deja cu FMI, un eventual esec al programului punand in pericol ratingul de tara.
Agentiile de rating au avertizat deja cu privire la posibilitatea unei retrogradari, daca situatia politica va conduce la neindeplinirea programului de consolidare fiscala si economica agreat cu FMI.
"Ratingul de tara va fi influentat de abilitatea autoritatilor romane de a respecta angajamentele asumate in acordul cu FMI, incluzand incadrarea in tinta de deficit bugetar. Esecul programului cu FMI va intensifica presiunea asupra ratingurilor", considera Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch.
Agentia atrage atentia si asupra posibilitatii ca politicienii sa recurga la gesturi populiste care ar majora deficitul bugetar inaintea alegerilor prezidentiale. FMI a acceptat pentru acest an majorarea deficitului bugetar de la 4,6% la 7,3% din PIB, cerand reduceri de cheltuieli de 1 mld. euro.
Criza politica si riscurile legate de neindeplinirea obligatiilor pe care guvernul si le-a asumat fata de FMI pot conduce la amanarea transelor viitoare.
"Daca nu atingem tinta de deficit bugetar, ne asumam un mare risc. In primul rand, la nivel de perceptie, Romania incearca sa recastige increderea. Acordul a ancorat unele lucruri care ar fi putut sa derapeze. Si finantarea deficitului bugetar este mult mai ieftina. Ar fi normal ca autoritatile sa aiba un plan B pentru atingerea tintei de deficit bugetar. Rezultatul final conteaza pentru FMI, nu intentiile bune", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Ajustarea cheltuielilor de personal este deja in intarziere, astfel ca devine posibila taierea cheltuielilor de investitii. Catalina Molnar, senior economist la