Oficiul Federal al Justiţiei din Berna va decide, în cursul acestei săptămâni, în privinţa primei dintre cele două cereri de eliberare depuse de regizorul de origine poloneză Roman Polanski în Elveţia, potrivit reprezentanţilor oficiului, informează AFP.
"Decizia Oficiului Federal al Justiţiei (OFJ) cu privire la cererea de punere în libertate depusă de Polanski, va fi anunţată în această săptămână", a precizat un purtător de guvânt al OFJ.
Cererea este datată 29 septembrie, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că este o cerere independentă de punere în libertate, depusă în aceeaşi zi cu un al doilea astfel de document, la tribunalul penal federal din Bellinzona. Avocaţii cineastului franco-polonez au depus în faţa acestei instanţe un apel la mandatul de arestare provizoriu, conţinând o cerere de punere în libertate pe cauţiune, cu respectarea anumitor condiţii şi arest la domiciliu.
Justiţia din Berna nu aprobă cererile de punere în libertate pe cauţiune decât în situaţii excepţionale, a anunţat, în urmă cu o săptămână, ministrul elveţian al Justiţiei.
Roman Polanski a fost arestat în urmă cu nouă zile, la Zurich, unde urma să participe la Festivalul de Film pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră, cu un mandat de reţinere american pentru fapte petrecute în 1977, în SUA, şi se află în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării.
Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a întreţinut relaţii sexuale ilegale în 1977, este azi o mamă de 45 de ani, care a cerut justiţiei americane să abandoneze procedurile împotriva cineastului, pentru că acest capitol din viaţa sa este încheiat.
Arestat în urma plângerilor părinţilor Samanthei, cineastul, în vârstă de 43 de ani atunci, a pledat vinovat de "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut o lună şi jumătate în închisoare. La sfârşitul lunii februarie 1978, Polanski a pl