Amaruie, spumoasa, rece, blonda sau bruna, berea este o bautura care a depasit demult orice granite prin darul ei de a aduce prietenii impreuna.
Se pare ca prima forma de bere vine de la painea care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de fermentare, acum circa 6000 de ani.
Exista legende conform carora fabricarea berii reprezinta un pas important in evolutia omenirii. Cea mai veche scriere a Sumerului, “Epopeea lui Ghilgames”, il prezinta pe Enkidu, o aratare salbatica, ospatandu-se cu bucate alese si sorbind din lichidul amarui."Manca pana se satura, bea lapte si cupe de bere...", intrand astfel in lumea oamenilor.
De altfel, faimoasa "luna de miere" isi are radacinile in obiceiul sumerienilor de a da tinerilor casatoriti bere indulcita cu miere cat sa le ajunga o luna.
Cele mai vechi urme reale de bere
Cercetarile arheologice efectuate de francezi la inceputul sec. al XX-lea, in vestul Iranului, au scos la lumina modul in care se consuma berea acum 3500 de ani. In timpul sapaturilor din orasul Suza au fost descoperite in subsolurile caselor vase mari din lut, de forma sferica. Aceste ulcioare enorme de bere erau acoperite cu placi din ceramica cu o gaura in mijloc, prin intermediul careia era extrasa berea. Alternativ, in gaura se introducea un pai special prin care berea era bauta nemijlocit. Se presupune ca berea era bauta prin pai din cauza ca pe fundul vasului se depuneau sedimente in cantitati mari.
Se pare ca berea din acele vremuri era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor.
Faraonii cei bautori de bere
Initial, egiptenii procurau berea din Babilon,dar egipteni au ivatat ulterior sa