În 1984, după terminarea liceului, Maria Tufeanu a intrat în ansamblul folcloric al învățământului, ocazie cu care a studiat coregrafie și repertoriu vocal pentru fiecare zonă etnografică a țării. „Plecam în turnee în străinătate cu 7-8 rânduri de costume și cred că aceea a fost perioada în care m-am îndrăgostit de folclor", își amintește profesoara.
Bosilce, busuiocelul
În aceeași perioadă, Maria Tufeanu și-a început activitatea ca învățător la școala numărul 3 din Târgoviște, școala din cartierul de bulgari. „Am înființat încă de atunci un ansamblu folcloric al școlii, dar în perioada comunistă nu-i puteam îmbrăca pe copii în costumele lor populare și nici nu cântam folclor bulgăresc".
Abia în 1999, când bulgarii și-au făcut o asociație culturală, Maria Tufeanu a fost rugată să reprezinte comunitatea de bulgari la un festival la Băilești și de atunci a apărut ansamblul folcloric „Bosilce" (Busuiocelul). Cu acest ansamblu, profesoara a participat la numeroase evenimente de gen la București, la Sighișoara în cadrul festivalului „Proetnica", la Bechet, dar și în Bulgaria la Ruse, Varna sau Albena.
„Anul trecut, la sfârșitul lunii octombrie, am câștigat la Varna, premiul pentru interpretarea cântecului bulgăresc tradițional cu o baladă culeasă de la o femeie foarte bătrână, Maria Toma, din localitatea dâmbovițeană Băleni, tot un sat de bulgari", spune Maria Tufeanu.
A scris o carte despre bulgarii din Târgoviște
Profesoara, care acum predă de la Școala de Arte a scris și o carte legată de comunitatea de bulgari din Târgoviște, care se numește „Cartierul bulgăresc al Târgoviștei". În paginile acestei lucrări se face referire la istorie, tradiții, obiceiuri, port și repertoriu muzical.
„Este rodul unei munci de 6 ani. Cartea este editată în 2006, dar acum am material pentru a scrie o carte dublă ca și volum față de prima, pentru