Deşi mulţi dintre angajaţii mediului privat se văd nevoiţi să accepte scăderea sau îngheţarea salariilor, ori intrarea în şomaj tehnic din cauza crizei economice, ei nu îşi permit luxul unei greve. Sursa: Vlad Stănescu Iniţial, mişcarea de protest de azi era programată atât pentru bugetari, cât şi pentru angajaţii din mediul privat. Ultimii au înţeles însă că o astfel de acţiune nu ar face decât să afunde şi mai mult economia românească în criză. Numai în domeniul comerţului internaţional, România înregistrează pierderi de zeci de milioane de euro.
Reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, a declarat pentru evz.ro că schimburile comerciale cu statele din afara Uniunii Europene reprezintă un sfert din comerţul internaţional al României, valoarea acestuia fiind de peste un miliard de euro lună.
Marfă blocată în vămi
În condiţiile în care vameşii sunt în grevă şi asigură doar o treime din servicii, exportatorii şi importatorii stau cu marfă de peste 30 de milioane de euro blocată în vămi, apreciază Ionescu.
În plus, antreprenorii care aveau astăzi de ridicat documente de la instituţiile publice fie pentru a lua credite, fie pentru a depune dosare de participare la licitaţii sau pentru accesarea fondurilor europene ar putea pierde sumele investite.
“O zi de grevă nu e o tragedie. Problema este că mâine va fi o zi aglomerată, căci toţi cei care aveau azi de rezolvat probleme urgente vor trebui să le rezolve mâine. Ei vor avea mult de pierdut din cauza grevei. Vor suferi şi persoanele fizice, angajaţii, deoarece sistemul fiscal este legat de activitatea de zi cu zi a unei firme”, consideră Ionescu.
Pierderi de milioane de euro
În ceea ce priveşte o posibilă grevă a salariaţilor din mediul privat, Dan Matei Agathon, se