PSD ar fi putut evita ieşirea de la guvernare, mai ales că marele dezavantaj este pierderea resurselor înainte de campanie. Sursa: Razvan Valcaneantu
Pe scurt, aceasta este analiza pe care socialdemocraţii Ioan Rus şi Vasile Dâncu, reprezentanţii Grupului de la Cluj, au făcut-o la finalul unei săptămâni în care PSD a ales opoziţia.
„Până la urmă ce s-ar fi întâmplat dacă PSD nu ieşea de la guvernare? Candida preşedintele Senatului cu echipa sa de zece miniştri împotriva preşedintelui României cu echipa lui de zece miniştri. Care era problema? De ce să trebuiască să ieşi de la guvernare neapărat, în realitate? Puteai să candidezi şi de acolo.
De ce poate să candideze Băsescu având pasivul şi activul guvernării şi noi nu putem să candidăm având şi activul, şi pasivul guvernării? Noi vrem să fim neapărat opoziţie. Poate asta e soluţia, poate... nu ştiu”, a spus Ioan Rus, sâmbătă, într-o emisiune la Realitatea TV. El a adăugat că, „fără îndoială”, se putea evita, prin negociere, ieşirea de la guvernare, apreciind că, după prezidenţiale, PSD va fi obligat să recurgă la această metodă. „Noi ne-am supărat ca... ăla pe sat ca să o luăm de la capăt peste trei luni”, a mai spus Rus.
La rândul său, Vasile Dâncu crede că în lipsa unui „proiect de societate alternativ”, ieşirea PSD de la guvernare se va dovedi inutilă. „Dacă nu vor face acest lucru, atunci într-adevăr au pierdut că au plecat de la guvernare, mai ales că au pierdut şi resurse. Ştim cum este în România, este destul de greu să faci campanie fără resurse”, a spus Dâncu.
Concediu medical pentru a rămâne la putere
În timp ce Rus şi Dâncu fac analiza politică, în teritoriu, social-democraţii caută metode să nu-şi piardă funcţiile. La Suceava, majoritatea şefilor de deconcentrate, susţinuţi de PSD, şi-au luat concediu medical pentru a nu putea