Gigantul din asigurari American International Group (AIG), un simbol al crizei financiare dupa ce statul a fost nevoit sa il salveze cu bani de la contribuabili, s-a transformat intr-un teren de joaca pentru investitorii speculatori.
De pe 5 august, valoarea actiunilor AIG, considerate extrem de riscante de majoritatea analistilor, a crescut de peste trei ori. "Actiunile au platit facturile traderilor toata vara", declara Scott Redler, strateg-sef in cadrul fondului de hedging T3 Capital Management, scrie The Wall Street Journal.
La un an dupa ce guvernul american a incercat sa evite prabusirea pietei prin salvarea unora dintre cele mai mari firme financiare ale tarii, traderii speculativi devoreaza ce a ramas din aceste companii.
AIG pare cel mai mare cazinou dintre toate. In ultimele saptamani, actiunile comune ale firmei au oscilat intre 13 si 55 de dolari, in prezent aflandu-se in jurul valorii de 44 de dolari.
Evolutia neobisnuita a pretului este ilustrarea dramatica a unei consecinte neintentionate a salvarii AIG de catre stat. Pe 16 septembrie anul trecut, guvernul a sustinut compania acordandu-i un ajutor financiar de 85 de miliarde de dolari in schimbul unei participatii de 80% sub forma de actiuni preferentiale care nu sunt tranzactionate pe piata. Astfel, celelalte 20 de procente din capitalul companiei, milioanele de actiuni comune, au putut fi tranzactionate in continuare pe bursa newyorkeza.
Actiunile comune sunt "dead money"
Unii analisti considera actiunile comune ale firmei adanc indatorate drept "dead money". Astfel, aceste actiuni, au inceput sa fie tranzactionate cel mai activ intre traderii short-term, care vand si cumpara pe moment si pariaza unii impotriva altora prin tranzactii riscante. Acestia utilizeaza adesea fonduri imprumutate, amplificandu-si castigurile sau pierderile. Traderi precum cei