Cele mai aiuristice invenţii ale anului au fost premiate joi seară, la sediul Universităţii Harvard. Câştigătorii premiilor Ig Nobel au rezolvat misterul femeilor însărcinate care nu se rostogolesc sau al vacilor care dau mai mult lapte. Sutienul 2 în 1 a fost „vedeta invenţiilor“. Înainte ca oamenii de ştiinţă, scriitorii sau susţinătorii păcii în lume să primească, începând de astăzi premiile Nobel, revista de umor „Annals of Improbable Research“ a premiat la sfârşitul săptămânii trecute cele mai inedite şi aparent, inutile descoperiri ştiinţifice.
Distincţiile au fost înmânate chiar de laureaţii premiilor Nobel, într-o atmosferă inedită creată la sediul Universităţii Harvard. Dacă până acum patru ani, spectatorii aruncau cu avioane de hârtie către scenă, la cea de-a 19-a ediţie a Galei Ig Nobel, momentele hazlii s-au înşiruit pe tot parcursul serii.
Printre marii câştigători s-a numărat şi doctoriţa Elena Bodnar care a creat şi patentat un sutien care se transformă în două măşti de gaze. Contribuţia Elenei Bodnar, o ucrainiancă stabilită în Illinois, SUA, în domeniul sănătăţii publice a fost răsplătită cu un trofeu Ig Nobel, înmânat de Wolfgang Ketterle, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 2001.
Bodnar şi-a început cariera medicală studiind efectele pe care le-a produs explozia nucleară de la Cernobîl, din anul 1986.
„Dacă oamenii ar fi avut la îndemână măşti de gaze ieftine, ar fi putut evita inhalarea ionilor radioactivi“, a spus Bodnar, citată de „The Daily Mail“. Doctoriţa crede că sutienul- mască de gaze ar fi fost extrem de util şi în perioada atacurilor teroriste asupra Turnurilor Gemene, din 11 septembrie 2001, sau în timpul furtunilor de praf care s-au năpustit recent asupra oraşului Sydney.
Liza Shapiro, profesoară de antropologie la Universitatea din Texas, a găsit o explicaţ