Gospodinele optează pentru conservele din legume crescute natural, mai scumpe, dar mai sănătoase.
CITEŞTE ŞI:
Artă şi decor cu murături
Deşi o rezervă de zacuscă la supermarket ajunge la 75 de lei, iar una făcută în casă la 200 de lei, oamenii preferă să cheltuie mai mult, dar să mănânce mai sănătos.
Gustul unic al salatelor preparate în casă le determină pe cele mai multe dintre gospodine să suporte costurile destul de piperate ale alimentelor pe care trebuie să le cumpere pentru o porţie de zacuscă. „Înainte de a mă apuca de pregătirea conservelor pentru iarnă, am făcut un tur al oraşului şi am luat pulsul ofertelor ca să văd unde sunt cele mai rentabile legume… ca preţ. Am ajuns la concluzia că cel mai bine este să cumpăr tot din piaţă, de la ţărani, cu care mai şi pot să negociez dacă iau o cantitate mai mare”, a povestit Elena Mitrache, o gospodină din Râmnicu Vâlcea.
Fiecare gospodină are reţeta ei
Pentru a prepara o porţie de zacuscă este nevoie de cinci kilograme de vinete, cinci kilograme de ardei gogoşar, două kilograme de ceapă, un litru de ulei, un kilogram de morcov, 15 borcane cu capac şi mirodenii. „O porţie de zacuscă bio din care îmi ies 15 borcane mici, preparată de mine, acasă, mă costă în jur de 200 de lei, dar este foarte gustoasă şi sănătoasă în comparaţie cu cea care se se găseşte la supermarket”, a povestit Maria Grigoroiu, din Râmnicu Vâlcea. Cu toate că preţul unui borcan de zacuscă variază între 3 şi 5 lei, majoritatea gospodinelor preferă să prepare acasă, delicioasa salată pentru iarnă. În Piaţa Centrală din Râmnicu Vâlcea un kilogram de ardei gogoşar costă 2,5 lei, unul de vinete nu depăşeşte 1,5 lei, iar roşiile se vând cu 2,5 lei kilogramul. „Vânzările merg destul de bine, numai că oamenii nu mai cumpără în cantităţi foarte mari, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. Cei mai mulţ