Indiferent de cum va arăta, noul guvern va avea, cel puţin până la alegerile din 22 noiembrie, o singură preocupare: victoria lui Traian Băsescu. În urmărirea acestui scop, îi vor sta însă două mari piedici. În primul rând, sindicatele, cărora premierul nu a avut nici până acum ce să le ofere, iar ajuns în acest punct va avea cu atât mai puţin. Da, sindicatele sunt tot timpul nemulţumite, doar că acum au şi instrumentele să se facă auzite: pe 5 octombrie, este anunţat
Indiferent de cum va arăta, noul guvern va avea, cel puţin până la alegerile din 22 noiembrie, o singură preocupare: victoria lui Traian Băsescu. În urmărirea acestui scop, îi vor sta însă două mari piedici.
În primul rând, sindicatele, cărora premierul nu a avut nici până acum ce să le ofere, iar ajuns în acest punct va avea cu atât mai puţin. Da, sindicatele sunt tot timpul nemulţumite, doar că acum au şi instrumentele să se facă auzite: pe 5 octombrie, este anunţată greva sistemului public, la care ar putea participa până la 800.000 de bugetari. Iar aceasta este doar o formă de avertisment, diverşi lideri sindicali, în frunte cu cei din educaţie şi administraţie, afirmând răspicat că vor bloca procesul electoral.
În al doilea rând, ziua alegerilor este apropiată de cea în care Guvernul, oricum va arăta el, speră să primească cea de-a treia tranşă FMI, în urma unei evaluări care va coincide, temporal, cu perioada campaniei electorale. Perioadă în care România va trebui să aibă pusă la punct legea bugetului de stat şi pe cea a salarizării şi să menţină ţinta arieratelor. În toate aceste cazuri, Guvernul va fi nevoit să se bazeze pe bunăvoinţa parlamentarilor de la formaţiunile adverse.
Mediul de afaceri întoarce spatele
„Cred că majoritatea oamenilor de afaceri au fost luaţi prin surprindere de acest eveniment. Am sperat cu toţii că se va ajunge la un consens politic în