Nu iese din tiparul protocoalelor de lucru şi are răbdare să vâneze greşelile. Altora li se pare că pur şi simplu caută acul în carul cu fân. O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat într-un serial. Astăzi - ultimul episod. Mai citeşte şi:
Preţiosul, colegul cu nasul pe susNegativistul, colegul născut să te contrazicăLingăul, colegul care îl perie pe şef
1 Bârfitorul
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul
12 Tipicarul
Tipicarul este o persoană foarte atentă la detalii şi care are tendinţa de a controla tot ce se întâmplă în jurul său. Dacă uneori am vrea să avem în echipă un coleg meticulos, care să fie cu ochii-n patru şi să identifice posibilele scăpări, în condiţiile în care devine exagerat poate primi, fără ezitare, eticheta de „coleg toxic“. Minusul colegului tipicar este că nu reacţionează eficient în situaţii care solicită răspunsuri spontane şi inovative.
Spui tipicar, spui rigid. Niciun strop de inventivitate, de flexibilitate. Când vrei şi tu să sari peste câteva etape ca să obţii acelaşi rezultat într-un timp mai scurt, apare el. Colegul care te apostrofează că nu ai bifat căsuţele dintr-un formular aşa cum trebuie sau că nu ai obţinut toate semnăturile, chiar dacă erau suficiente două din trei. Iar dacă s-a întâmplat să-ţi fi scăpat o chestiune ceva mai importantă, în mintea sa se declanşează o situaţie de criză.
Iar comportamentul său vine să ilustreze întocmai starea lui de spirit. Ţine la fiecare virgulă, la fiecare punct. O ati