Deşi dobânzile plătite de bănci la depozitele în euro au scăzut semnificativ în ultimele luni, românii se bucură de unele dintre cele mai înalte randamente din UE, arată o analiză conso.ro.
Populaţia nu şi-a schimbat, însă, obiceiurile de economisire. Dobânzile mari şi riscul de depreciere a leului nu au reuşit să îndrepte atenţia populaţiei spre depozitele în valută.
În luna februarie, rata medie a dobânzii la depozitele în euro ajunsese la 5,27% pentru scadenţa la 3 luni, conform statisticilor conso.ro. Pentru depozitele de valoare mare, însă, băncile erau dispuse să negocieze chiar şi dobânzi mai înalte, în goană de atragere de lichidităţi.
Pe de altă parte, cursul de schimb ajunsese la noi maxime. Astfel, economiile în valută prezentau un grad sporit de atractivitate, prin însumarea unui câştig suplimentar, provenit dintr-o eventuală depreciere a leului.
Structura depozitelor constituite a demonstrat, însă, că populaţia a preferat să nu rişte şi să păstreze sumele acumulate în monedă naţională.
La finalul lunii iulie 2008, ponderea depozitelor în euro se ridica la 32% din totalul depozitelor la termen constituite de populaţie.
La finalul lunii martie 2009, valoarea totală a depozitelor la termen în euro însuma doar 34,5% din total. Pe fondul scăderilor de dobânzi bonificate de către bănci, dar şi a aprecierii uşoare a leului, economiile în monedă europeană au înregistrat un regres, ponderea acestora ajungând la 33,7% la finalul lunii iulie 2009.
Românii primesc printre cele mai mari dobânzi din Europa
În prezent, dobânda medie acordată în piaţă pentru un depozit în euro pe termen de 3 luni se ridica în prezent la doar 3,4%.
Valoarea este încă mult superioară nivelurilor regăsite în Uniunea Europeană. Astfel, în zona euro, rata medie a dobânzii oferite pentru un depozit cu scadenţa de până într-un an e