Cea mai mare aşezarea străveche din Europa, aflată în satul Corneşti, din judeţul Timiş, a stârnit interesul mai multor specialişti în arheologie din lume. Arheologii au venit la Corneşti pentru a strânge cât mai multe informaţii despre sit, iar la final vor elabora un dosar pentru înscrierea sitului în patrimoniul UNESCO şi pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională. Sursa: Adi Pîclișan Aşezarea de la Corneşti, veche de 3.500 de ani şi întinsă pe 1.800 de hectare, este cel mai mare sit arheologic din Europa, fiind anaşizat cu ajutorul Google Earth. În aceste zile, zona este cercetată de către prof. dr. Sarah Sherwood, de la Dickinson College, din SUA; dr. Bernard Heeb, de la Muzeul de Preistorie din Berlin, Germania; prof. dr. Rüdiger Krause, de la Universitatea I. W. Goethe din Frankfürt, Germania; Alexandru Szentmiklosi, de la Muzeului Banatului din Timişoara şi dr. Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române. Specialiştii sunt ajutaţi şi de studenţi din Timişoara, Iaşi, Berlin şi Würzburg.
Vestigii distruse de pluguri După ce şi-au făcut o idee despre structura sitului apelând la Google Earth, specialiştii scanează geo-magnetic întreaga suprafaţă pentru a vedea exact cum arată structurile de lemn de sub pământ şi locuinţele din interiorul fortificaţiei. Ulterior, vor efectua analize de polen pentru a-şi da seama ce fel de plante creşteau acum 3.500 de ani în Banat. Specialiştii din străinătate îi ajută pe arheologii români să topografieze întregul sit pentru a avea o imagine tridimensională a rămăşiţelor construcţiei.
Potrivit lui Alexandru Szentmiklosi, directorul şantierului, prin aceste lucrări se stabileşte strategia de acţiune pentru viitoarele săpături ce vor avea loc anii următori şi se completează dosarele care vor fi depuse la UNESCO, pentru trecerea în patrimoniul uniunii a sitului, da