Asiguratorii au fost luati prin surprindere de numarul mare de clienti - 56.000 de persoane - care au renuntat la politele de asigurare de viata anul acesta fie pentru ca s-au speriat de scaderea randamentelor fondurilor in care le erau investiti banii, fie pentru ca aveau nevoie de lichiditati.
"Din totalul contractelor reziliate in primul semestru 2009, aproximativ 32% sunt polite ING, aceasta valoare fiind usor mai scazuta decat ponderea contractelor in vigoare la nivelul pietei. Acest rezultat indica faptul ca toate companiile sunt in aceeasi masura afectate de acest fenomen, motivul rezilierii de catre clienti a politelor de asigurare fiind legat in special de scaderea veniturilor disponibile si, implicit, de nevoia de cash in aceasta perioada", afirma Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor de viata.
"Nu ma asteptam la atat de multe rascumparari, am estimat ca vor fi sub 20.000 in toata piata in primul semestru. Noi am avut in primele sase luni 3.000 de cazuri de rezilieri", spune Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata.
Clientii care au renuntat la asigurarile lor de viata reprezinta sub 1% din numarul total de polite de pe aceasta piata. In principal este vorba de asa-numitele asigurari unit-linked, care plaseaza mare parte din sumele platite de asigurati in fonduri de investitii. Pe piata exista cateva zeci de produse de tip unit-linked, iar multe dintre ele nu au reusit sa aiba randamente nici macar peste rata inflatiei in 7-8 sau chiar 9 ani de la lansare. De asemenea, multe fonduri sunt pe scadere, in special cele care investesc la bursa.
"La sase ani dupa ce am incheiat o asigurare unit-linked am facut un calcul si am constatat ca aveam in cont cu 25% mai putin decat am investit. Ma asteptam sa am in cont cel pu