O piesă de podoabă rară, mai exact un pandativ din scoică, descoperit la Însurăţei, într-o aşezare din epoca pietrei se află în colecţia de arheologie a Muzeului Brăilei.
Pandantivul este lucrat dintr-o singură valvă de scoică rară, spondylus gaederopus, care trăieşte numai în apele calde ale Mării Egee. Acesta are cinci perforaţii care se pot vedea cu uşurinţă, însă se poate observa şi urmele altor patru perforaţii în jurul cărora piesa este spartă.
Dr. Stănică Pandrea, şeful secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului Brăilei ne-a explicat: „Acest aspect arată că piesa a fost utilizată mult timp, fapt care a cauzat distrugerea acesteia în zona perforaţiilor, precum şi faptul că a fost refăcută sau reparată”.
Piesa a fost descoperită în urmă cu patru ani, în timpul unor cercetări arheologice la Însurăţei. Atunci, printre resturi de pereţi prăbuşiţi ai unei locuinţe, a fost scos la iveală, pandantivul din scoică, unic până acum pe teritoriul României.
„În opinia noastră, această piesă este un pandantiv care a fost purtat multă vreme. Dispunerea perforaţiilor, precum şi faptul că perforaţiile mai vechi s-au spart, ne fac să credem că perforaţiile de la cele două capete erau utilizate pentru introducerea unui şnur, iar cele trei perforaţii dispuse la baza pandantivului erau utilizate pentru susţinerea altor piese de podoabă”, spune dr. Stănică Pandrea.
Urme de locuinţe sau unelte din piatră şi os găsite la Însurăţei
Pe teritoriul orașului Însurăţei, în lunca Călmăţuiului, la circa şapte km. de oraş, se află două popine (movile de pământ).
„Azi au aspectul unor movile ce se înalţă în lunca joasă, dar în preistorie erau două ostroave înconjurate de lacuri, bălţi şi de mai mai multe braţe ale Călmăţuiului. Pe aceste două popine există două aşezări ce se datează în epoca de piatră, circa 4500 – 4000 a. Chr.”, punctează dr. Stănică Pan