În viziunea lui Nicolae Ceauşescu despre relaţiile internaţionale, "Războiul Rece" nu mai exista la începutul lunii octombrie 1989. Această concluzie absurdă a rezultat din declaraţia pe care preşedintele României a făcut-o la 12 octombrie 1989, în şedinţa Comitetului Politic Executiv (redată alăturat).
"Consider că este necesar - afirma Nicolae Ceauşescu - şi chiar în referirile pe care le facem la vizită şi rezultatele ei (liderul PCR a efectuat o vizită la Berlin în perioada 6-7 octombrie 1989 - n.r.) şi în cele ce am constatat, să ne referim şi la acţiunile cercurilor revanşarde din RF Germania împotriva RD Germane şi să condamnăm toate aceste încercări care sunt în contradicţie cu principiile de la Helsinki, cu principiile dreptului internaţional, cu Carta ONU şi nu pot să servească dezvoltării colaborării. Dimpotrivă, amintesc de perioada «Războiului Rece» şi în multe privinţe depăşesc perioada «Războiului Rece». Şi să ne exprimăm deplina solidaritate cu partidul, cu guvernul, cu poporul Republicii Democrate Germane în toate domeniile, în lupta pentru socialism, în politica internaţională".
DE CE "RĂZBOI RECE"?
Termenul de "Război Rece" a fost utilizat pentru prima dată de Don Juan Manuel (1282-1349). Conflictul militar existent în secolele XIII-XIV între lumea creştină şi cea arabă, în Peninsula Iberică, a fost caracterizat de regentul Castiliei şi Leonului astfel: "Războiul care este extrem de crud şi foarte fierbinte se sfârşeşte fie cu moarte, fie cu pace, în timp ce un război rece nu aduce nici pace şi nici nu conferă onoare acelora care l-au iniţiat". Cu alte cuvinte, era vorba despre "un război început fără o declaraţie de război şi încheiat fără un tratat de pace". În 1947, termenul de "Război Rece" a fost propus de bancherul Bernard Baruch, consilier al preşedinţilor Franklin Delano Roosevelt şi Harry S. Truman, p