Autorităţile ar putea majora taxa pe valoarea adăugată cu 2-3 puncte procentuale, adică până la 21-22%, faţă de 19%, cât este în prezent, pentru a acoperi o parte din veniturile necesare la bugetul de stat. Sursa: Agerpres
Creşterea TVA la toate produsele va arunca în aer preţurile produselor alimentare şi costurile generate de alimentarea cu energie, susţin patronatele.
“Majorarea taxei pe valoarea adăugată va mări imediat preţurile de pe piaţă. Îmi e teamă ca speculanţii să nu profite de ocazie şi să pună preţuri mai mari înainte ca Executivul să ia o decizie în acest sent”, apreciază Ioan Armenean, reprezentant al patronatelor din industria zahărului.
Una dintre principalele solicitări ale patronatelor din undustria alimentară este reducerea TVA la alimente până la 5%, pentru a stimula consumul şi a reduce evaziunea din domeniu.
“Noi solicităm de ani de zile reducerea TVA la alimente. Creşterea TVA duce automat la scumpirea produselor cu un procent similar cu cel cu care este majorată taxa. În condiţii de criză, când consumul scade ca urmare a creşterii ratei şomajului şi a diminuării veniturilor, majorarea taxelor este o decizie total nepotrivită”, consideră Alin Giurea, membru în Consiliul Director al Rompan.
Practic, majorarea TVA va fi benefică doar evazioniştilor, în condiţiile în care piaţa neagră acoperă peste 70% din industria de morărit şi panificaţie. Cu cât va creşte TVA, cu atât mai mulţi producători vor prefera să lucreze la negru pentru a supravieţui, a explicat pentru evz.ro Alin Giurea.
Carnea, scumpă foc
Nici producătorii din industria cărnii nu sunt mulţumiţi de decizia Guvernului, mai ales că în 2010 accizele la energie vor creşte. Astfel, costurile de întreţinere a fermelor, precum şi cele de producţie vor avansa. Dacă la aceste scumpiri mai adăugăm şi ma