Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi Principiile alimentare in curele de slabire In alcatuirea unei cure de slabire pe termen lung, care sa duca in timp la schimbarea obiceiurilor alimentare nesanatoase care au dus la cresterea in greutate si care sa nu afecteze starea de sanatate a pacientului se includ cele trei principii alimentare de baza (proteine, lipide si glucide), alaturi de vitamine, minerale, enzime si lichide. Energia necesara functionarii organismului este data doar de proteine, lipide si glucide. Aceste trei categorii sunt factorii nutritivi energogeni si care au si un rol plastic in refacerea tuturor tesuturilor uzate. Mineralele si vitaminele au, mai ales, functia de catalizatori ai proceselor biochimice.
Importanta lichidelor
Enzimele sunt proteine speciale care intermediaza sau accelereaza reactiile chimice din organism. Ele provin din trei mari retele: reteaua alimentara, reteaua metabolica si reteaua digestiva. Lichidele constituie mediul indispensabil de desfasurare a vietii. Din aceste motive, dietele care nu respecta aceste principii, desi vor duce la scaderea in greutate, nu vor putea fi respectate pe termen lung si vor cauza grave afectari ale starii de sanatate. Cu cat dietele sunt mai restrictive, cu atat starea de sanatate va fi mai grav afectata. In conditiile in care pacientul prezinta si afectiuni asociate, consecintele pot fi fatale. Dietele "minune" care duc la scaderi foarte mari in greutate intr-un timp scurt au trei inconveniente: afecteaza starea de sanatate, kilogramele pierdute se pun la loc si apare efectul Yo-Yo, care, intr-o noua cura de slabire incetineste metabolismul, iar cura nu mai da rezultate.
Functionarea creierului depinde de lipide
Lipidele sunt esentiale pentru buna functionare a creierului, in a carui componenta reprezinta 60 la suta. Alt motiv pent