Sistemul de pensii este dezechilibrat din cauza celor pensionaţi anticipat, consideră Guvernul, care vrea să descurajeze această practică. Prin noua Lege a pensiilor s-au introdus condiţii mai aspre de acordare a pensiilor anticipate şi sancţiuni mai drastice pentru cei depistaţi că au obţinut o astfel de pensie fără drept. “Şi în România, ca şi în multe state ale Europei, se pune tot mai des problema sustenabilităţii sistemului public de pensii. Astăzi, în România
Sistemul de pensii este dezechilibrat din cauza celor pensionaţi anticipat, consideră Guvernul, care vrea să descurajeze această practică.
Prin noua Lege a pensiilor s-au introdus condiţii mai aspre de acordare a pensiilor anticipate şi sancţiuni mai drastice pentru cei depistaţi că au obţinut o astfel de pensie fără drept.
“Şi în România, ca şi în multe state ale Europei, se pune tot mai des problema sustenabilităţii sistemului public de pensii. Astăzi, în România sunt 5,7 milioane de pensionari, care sunt susţinuţi doar de 4,9 milioane forţă de muncă activă. Acest dezechilibru se datorează şi unui număr extrem de mare de cazuri de pensionare anticipată, în ultimii ani. Astfel, măsurile de reformă vizează înăsprirea condiţiilor de verificare a persoanelor care solicită ieşirea anticipată la pensie, pentru că discutăm de aproape 112.000 de persoane care au ieşit anticipat la pensie în ultimii ani”, a spus ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea.
Penalizări mai mari
El a arătat că se doreşte descurajarea numărului de pensionări anticipate, parţiale. “Vrem înăsprirea condiţiilor de acordare a acestui tip de pensie, crescând penalizarea acordată la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard şi, bineînţeles, la împlinirea vârstei standard de pensionare penalizarea se ridică; nimeni nu va mai putea să iasă la pensie anticipat cu mai mult de 60 de luni,