Un castel poate costa între 500.000 şi 30.000.000 de euro, dar renovarea se face cu bani europeni. Un palat poate fi transformat cu uşurinţă într-un hotel de cinci stele, cu condiţia ca măcar o parte din întregul ansamblu să aibă destinaţia de muzeu. Mai citeşte şi:
Castelele Angliei devin proprietăţi ecologiceViaţă de rege în castel cu lac la preţ de vilăVinde castele gonflabile la preţul unei case
„Castel de vânzare“ – un anunţ care sare în ochi atunci când „răsfoieşti“ paginile de internet cu anunţuri imobiliare. Te aştepţi să fie undeva în Franţa, nu la doi paşi de Bucureşti sau în zone pe care le-ai străbătut de nenumărate ori şi pe care aveai senzaţia că le ştiica-n palmă. Castelul Cantacuzino Buşteni, Castelul Teleki din Satulung, Castelul Zlatna din Alba Iulia sau Castelul Haller din Sânpetru, judeţul Mureş,sunt doar câteva dintre proprietăţile care au creat un nou segment în piaţa imobiliară.
Discreţie absolută
Am ajuns în Buşteni, celebra staţiune de pe Valea Prahovei, în jurul prânzului. Nu ştiam foarte bine unde se află proprietatea pe care o căutam, aşa că am întrebat localnicii. „Castelul Cantacuzino? Nici nu ştiam că este în Buşteni!“, ne-au răspuns primii doi oameni pe care i-am oprit pe stradă. Un altul, un domn de vreo 40 de ani, ne-a zis că parcă ştia că ar fi un castel pe undeva pe lângă Primărie. Aşa că am luat-o spre centrul oraşului. Ne-am uitat pe culmile munţilor şi în afara unor nori negri care se îndreptau ameninţător către vilele multicolore aliniate de o parte şi de alta a drumului nu am văzut nimic care să semene a palat. Ne-a lămurit poştaşul, care venea la pas rapid cu taşca atârnată de umăr.
„A, păi o luaţi pe drumul de vizavi de primărie şi mergeţi drept vreo sută de metri“. I-am urmat sfatul şi, după ce am cotit de două ori, din spatele unui şir de brazi, şi-a făcut apari