Societatea informaţională de azi, în care comunicarea de la distanţă şi replicarea imginilor fac parte din viaţa de zi cu zi, este posibilă datorită descoperirilor celor trei laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică din 2009. Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith împart premiul de 1,4 milioane de dolari acordat de Comitetul Nobel pentu fizică. “Au contribuit cu multe inovaţii practice în viaţa de zi cu zi şi au creat instrumente noi pentru explorarea ştiinţifică
Societatea informaţională de azi, în care comunicarea de la distanţă şi replicarea imginilor fac parte din viaţa de zi cu zi, este posibilă datorită descoperirilor celor trei laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică din 2009.
Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith împart premiul de 1,4 milioane de dolari acordat de Comitetul Nobel pentu fizică. “Au contribuit cu multe inovaţii practice în viaţa de zi cu zi şi au creat instrumente noi pentru explorarea ştiinţifică”, au fost primele cuvinte ale reprezentanţilor care au anunţat live, printr-o conferinţă de presă transmisă în direct pe Internet de la Academia Regală Suedeză.
Cercetătorul britanic de origine chineză Charles Kao a primit jumătate din premiu pentru rezultatele sale în dezvoltarea cablurilor de fibră optică prin intermediul cărora informaţia (care poate fi tradusă printr-un simplu apel telefonic sau un email) este transmisă de la distanţă.
Boyle şi Smith, doi oameni de ştiinţă americani care au lucrat în Bell Laboratories din Murray Hill au fost recompensaţi cu cealaltă jumătate a premiului pentru inventarea primei tehnologii de înregistrare de imagini cu ajutorul unui senzor digital (CCD), care stă la baza tuturor camerelor foto digitale.
Internet şi fotografie digitală
“Descoperirea propriuzisă a fost făcută în mai puţin de o oră, dar cel mai important a fost mediul în care am lucrat, care încur