Salariul mediu net a crescut cu 0,6% in luna august in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 1.348 lei, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Ritmul de crestere al salariilor s-a temperat inca din luna mai a acestui an, pe fondul presiunii pe bugetele salariale si al incercarii companiilor de a reduce costurile.
"Nu s-au facut restructurari suficiente, nici in mediu privat, nici la stat. Companiile sunt inca putin surprinse de cat de rapid se contracta economia. La cum arata lucrurile, credem ca este posibil ca dinamica salariala sa intre pe rata anuala negativa in octombrie si sa ramana in teritoriu negativ in prima jumatate din 2010. Un plus usor am putea vedea din august anul viitor", spune Nicolaie Chidesciuc, economist-sef la ING Bank.
Comparativ cu luna iulie, salariul mediu net a scazut in august cu 3%
(42 de lei), cele mai mari valori inregistrandu-se in fabricarea produselor de cocserie si prelucrarea titeiului, iar cele mai mici in industria de imbracaminte.
Principalele cauze ale scaderii salariilor in august au fost restrangerea activitatii, acordarea in luna precedenta de sume din profitul net si premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), potrivit INS.
Bancherii nu au mai fost in august cel mai bine platiti din economie, fiind depasiti de angajatii din fabricarea produselor de cocserie, care au castigat salarii medii nete de 3.370 de lei, in timp ce salariatii din banci au avut 3.295 de lei.
Reduceri intre 7% si 10% ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, administratie publica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
In activitatile de fabricare a produselor textile, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricare