Ingrediente numai de ea ştiute, combinate după cum au învăţat-o bunicii de la Sibiu, formează cea mai proaspătă telemea a fermierei. Profil:
Născută: 13.12.1971
Educaţie: Zece clase, absolvite la Sibiu
Experienţă: Face brânză de peste 30 de ani
Familie: Căsătorită, are doi băieţi
Prepararea brânzei de oaie, proaspătă sau veche, a devenit, pentru Maria Banciu, o adevărată profesie. De când se ştie, sibianca a fost înconjurată de mii de oi, de cea mai bună brânză şi cel mai gras lapte. „Sunt născută la Sibiu, unde am avut oi din tată în fiu”, a spus Maria Banciu. Astfel, Maria a intrat în „industria” brânzei de oaie încă din copilărie, când a prins secretele preparării celor mai gustoase produse pe bază de lapte. Tot de atunci, a învăţat şi să gătească zeci de feluri de mâncare, cu carne de oaie şi brânză tradiţională.
La terminarea şcolii, sibianca s-a mutat în Banat şi a adus cu ea tradiţia moştenită la Sibiu. „La Ivanda, în judeţul Timiş, avem acum 1.700 de oi, iar brânza o pregătim după reţeta pe care am învăţat-o la Sibiu”, a spus Maria Banciu. În scurt timp, familia Mariei şi-a făcut o microfermă în Banat, unde creşte oi în condiţii europene. „Avem acum spaţii autorizate unde producem brânză. Acolo folosim reţeta secretă adusă de la Sibiu”, a adăugat Maria Banciu.
Telemeaua tradiţională
Brânza proaspătă sau veche, preparată în microferma Mariei Banciu, ajunge şi în pieţele timişorenilor. „Stăm la piaţă de dimineaţa până seara, indiferent de anotimp sau zi a săptămânii”, a explicat fermiera. „La prima oră îmi aduc băieţii la şcoală, după care vin la piaţă”, a adăugat Maria. Clienţilor fideli, fermiera le dă chiar şi reţete de mâncăruri tradiţionale, cu telemea de oaie sau carne de oaie. Bulz, balmoş, tocană, lapte gros sau sloi sunt doar o parte din reţetele pe care timi