Prim-ministrul Islandei, Johanna Sigurdardottir, a criticat dur Fondul Monetar International si guvernele Marii Britanii si Olandei, pentru blocarea eforturilor de redresare, la un an dupa ce sectorul bancar al tarii s-a prabusit.
Sigurdardottir (foto) a declarat ca "este inacceptabil" faptul ca FMI a amanat analiza tarii cu cateva luni, in conditiile in care Islanda are nevoie de aceasta analiza inainte de a accesa pachetul de sprijin financiar international, in valoare de 5,1 miliarde de euro, relateaza Financial Times.
De asemenea, l-a criticat, din nou, pe Gordon Brown, premierul britanic, pentru decizia sa din urma cu un an, cand a inghetat activele islandeze prin legea anti-terorism, o decizie care a dus la adancirea crizei si deteriorarea relatiilor dintre aliatii NATO.
"Sa etichetezi un prieten si un aliat de lunga durata drept terorist este un act pe care nu il vom uita", a spus premierul islandez.
Islanda a ramas blocata intr-o disputa cu Marea Britanie si Olanda din cauza unor compensatii pentru pierderile de 4 miliarde de euro ale depozantilor in conturile din Reykjavik, numite Icesave.
Sigurdardottir a declarat ca nu este corect ca FMI a conditionat accesul la pachetul de sprijin financiar de rezolvarea problemei cu Icesave.
Ea a adaugat ca autoritatile olandeze "nu se pot spala pe maini" de responsabilitatea pentru prabusirea bancilor islandeze care operau in Marea Britanie si Olanda. De asemenea, a sugerat ca Marea Britanie contrazice principiile lui Gordon Brown, obligand islandezii sa plateasca pentru greselile bancilor private.
"Premierul britanic a spus ca populatia nu trebuie sa sufere pentru erorile bancilor, ci bancile ar trebui sa compenseze publicul. Evident, nu a inclus aici si publicul islandez", a spus Sigurdardottir.
In schimb, a admis ca Island