Textul a sute de scrisori aparţinând celebrului pictor Vincent van Gogh a fost combinat cu operele de artă ale acestuia, rezultând o lucrare în care sunt clar ilustrate gândurile de la baza operei artistului olandez.
1 /.
Rezultatul a 15 ani de cercetări, cele şase volume publicate cuprind 900 de scrisori trimise sau primite de maestrul Van Gogh, inclusiv schiţe ale tablourilor şi ilustraţii a peste 2.000 de lucrări ale sale.
"Este pentru prima dată când cei interesaţi de opera marelui pictor au ocazia de a vedea, în imagini, ce era în mintea lui", a declarat pentru Reuters Axel Ruger, directorul Muzeului Van Gogh. "Ca orice artist autodidact, el era în permanentă căutare şi încerca să-şi îmbunătăţească mereu tehnicile, întregul său demers fiind pe larg descris în scrisori", a adăugat acesta.
Odată cu publicarea lucrării, muzeul va expune şi câteva dintre scrisorile originale ale lui Van Gogh, care, în cea mai mare parte a timpului sunt ţinute departe de ochii publicului, din cauza uşurinţei cu care pot fi deteriorate.
Tipicar, calculat, disciplinat
După ce a studiat îndelung scrierile artistului, curatorul Leo Jansen a spus că a descoperit la acesta o latură metodică, deosebit de disciplinată, dar mai puţin cunoscută publicului larg care, până în prezent, l-a perceput drept o persoană măcinată de angoase.
"Se pare că, de fapt, el (Van Gogh-n.r.) nu a fost nici pe departe geniul nebun pe care îl ştiam, ci un om foarte raţional", a mai spus directorul muzeului .
"Cărţile şi realitatea şi arta reprezintă pentru mine unul şi acelaşi lucru", îi scria pictorul fratelui său, Theo, în 1883.
"Nici nu-ţi dai seama că să pictezi un lucru bine este la fel de dificil ca şi atunci când îl spui bine", i-a scris Van Gogh, în 1888, artistului şi prietenului său, Emile Bernard.
Ce