Casa Poporului şi Piaţa Universităţii două locuri în care coliziunea dintre agitaţie şi indiferenţă scoate un scrâşnet insuportabil.
Bucureştiul este un oraş urât, aglomerat şi murdar, care poate fi tolerat doar în trecere, mi-a spus, onest, universitarul din Kassel după doar două zile petrecute în Capitală. Bucureştiul este un oraş frumos, i se spune Micul Paris, mi-a turuit operatoarea de la Agenţia Air France din Paris, în timp ce-mi completa datele în biletul de avion, pe care mi l-a întins apoi nu cu mâna, ci cu zâmbetul parcă. Mi-am aruncat ochii pe el şi am văzut că destinaţia era însă Budapesta. Şi-a cerut mii de scuze în timp ce refăcea biletul, turuind în continuare despre frumuseţile Bucureştiului. Mi-a dat alt bilet. Destinaţia trecută în el era, iarăşi, Budapesta. Excedată, ofensată chiar de rateurile propriului zel deplasat, a tăcut brusc şi mi-a completat, acră, biletul cu destinaţia Bucureşti. Bucureştiul este absolut fabulos, iar cluburile de aici sunt mai pline de viaţă decât oriunde, mi-a spus colega olandeză, după ce a petrecut câteva nopţi (pentru că zilele le-a dormit) în miezul fierbinte al barurilor bucureştene.
Văzut din afară, Bucureştiul poate să pară un accident fonetic, o varietate incertă a expresiei Budapesta, loc al turismului decent, în care poţi să ai parte de tot ceea ce ţi-a vândut agenţia, fantasma călătorului care vede multe şi totuşi stă pe loc, pentru că regăseşte pretutindeni aceeaşi realitate: un hotel bun, străzi curate, evenimente culturale onorabile, restaurante de calitate. Poţi să proiectezi, în abstract, aceste însuşiri şi asupra Bucureştiului, dacă nu l-ai văzut niciodată şi creditezi, mecanic şi dezinteresat, locurile comune ale reclamelor. Poţi să proiectezi aceste însuşiri asupra oraşului de pe Dâmboviţa şi dacă l-ai văzut, cu condiţia să nu fi părăsit Satul Francez pe toată durata sejurului, aş