În ultimii ani s-a dublat numărul celor cu diabet de tip 2
Medicii spun că alimentaţia cu produse de tip fast-food, băuturi carbogazoase, carne roşie şi prăjeli, dublată de lipsa mişcării, transformă obezitatea într-un flagel.
Sucevenii se îngraşă în mod îngrijorător. Datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava privind cazurile noi de obezitate, care au fost luate în evidenţă la nivelul cabinetelor medicale de familie şi de specialitate în anul 2008, arată că în judeţ sunt 5.519 de supraponderali. Problema este că mulţi sunt bolnavi şi nu ştiu.
„Ne confruntăm cu o creştere a numărului de diabetici, mai ales din categoria de diabet 2. În urma programului naţional de verificare a stării de sănătate a populaţiei am constatat că numărul pacienţilor cu boli de nutriţie a explodat de la 1.200-1.300 de cazuri pe an la peste 3.000“, a declarat medicul Gabriela Creţeanu, care conduce Secţia de Diabet şi Boli Nutriţie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
„Plinuţii“ de azi,
obezii de mâine
Cazurile de obezitate la elevi, cu precădere la cei din clasele I-IV, s-au dublat în ultimii opt ani la nivel naţional din cauza stilului de viaţă nesănătos. Aceasta este concluzia îngrijorătoare care a rezultat în urma unui studiu al Compartimentului de Igienă a Copiilor şi Tinerilor, din cadrul Institutului de Sănătate Publică (ISP) Bucureşti. „Pentru a face mişcare nu trebuie neapărat să mergem la sală. Contează şi dacă ne dăm jos din autobuz cu o staţie înainte de destinaţie, dacă măcar coborâm pe scări sau dacă parcurgem pe jos minimum trei kilometri pe zi“, a adăugat doctorul Creţeanu.
Care sunt cauzele îngrăşării galopante
Principalul vinovat pentru stilul de viaţă nesănătos este orarul greşit al meselor corecte, adică micuţii mănâncă de două ori pe zi sau numai o dată, dar foarte mult. Major