Bugetarii au lucrat la 30% din capacitate. Cetăţenii care au avut treabă pe la instituţiile statului i-au hulit pe lucrătorii la stat, pentru că nu ar avea motive reale să protesteze. Oamenii spun că toată ţara este afectată de criză, dar numai bugetarii îşi plâng amarul cu vâlvă, în timp ce şomerii şi angajaţii din mediul privat suferă în tăcere.
Bugetarii conveniseră ca ieri să fie o grevă cum nu s-a mai văzut. Deşi mai multe instituţii aveau afişe pe uşi că sunt în grevă generală, activitatea s-a desfăşurat, dar la mai puţine ghişee decât de obicei, astfel că oamenii au stat la cozi şi mai mari decât în mod normal. Părerile celor care au avut de-a face ieri cu funcţionari ai statului variază: dacă unii cred că şi bugetarii au dreptul la salarii decente în această perioadă, cei mai mulţi sunt de părere că greva lucrătorilor la stat este inoportună şi că este nedrept faţă de restul românilor care suferă şi ei din cauza crizei. Liderii sindicali ai bugetarilor spun că ei cer să nu se promulge Legea salarizări unice, să nu li se taie sporurile şi să nu stea acasă zece zile fără plată.
„Trăim cu toţii în ţara asta, dar fac grevă cei care nu merită“
Încă de la primele ore ale dimineţii, ghişeele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj au fost luate cu asalt. „Grevă? Ce grevă, doamnă? Păi am venit de la ţară degeaba?“, se întreba un bărbat rotofei cu pălărie pe cap. El a avut noroc. La CJP Dolj s-a lucrat normal cu publicul.
„Noi nu am făcut grevă. Lucrăm cu publicul pentru că e flux de persoane care vin zilnic aici. Ne-am pus doar banderole albe, în semn de solidaritate cu colegii noştri bugetari“, a spus o funcţionară de la Casa de Pensii. În instituţie, oamenii stăteau la cozi imense, ca în fiecare zi de luni. O femeie măruntă stătea pe un scaun şi aştepta să-i vină rândul. Cu o voce calmă, dar hotărâtă, Ioana Roma, şomeră la 53 de