Un raport al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă arată că o majoritate semnificativă a respondenţilor (75%) din cele 27 de state membre ale UE consideră că mediul de lucru le pune sănătatea în pericol "într-o oarecare măsură". Sursa: NorthFoto
Conform statisticii, şase din zece europeni se aşteaptă ca recesiunea economică globală să afecteze condiţiile de muncă, în special în materie de sănătate şi securitate.
Ce cred românii
Raportul scoate la iveală date îngrijorătoare: 54% dintre angajaţii români susţin că, în ultimii cinci ani, siguranţa şi sănătatea la serviciu s-au înrăutăţit şi doar 46% se consideră bine informaţi în legătură cu factorii de risc de la locul de muncă.
La nivel european, 57% dintre lucrătorii cred că sănătatea şi securitatea în muncă s-au schimbat în bine în ultimii cinci ani.
"Criza financiară poate determina organizaţiile să ignore sau să minimizeze importanţa securităţii şi A sănătăţii la locul de muncă. Şi chiar există un risc ca întreprinderile să aibă în vedere reducerea investiţiilor în securitatea şi sănătatea la locul de muncă (SSM). Provocarea pentru noi, ca agenţie, este de a le convinge că nu are niciun sens să obţină câştiguri pe termen scurt cu preţul apariţiei unor probleme pe termen lung. Întreaga noastră activitate demonstrează că locurile de muncă tind să fie cu atât mai productive cu cât sunt mai sănătoase", a explicat Jukka Takala, directorul Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA).
Bărbaţii ţin la sănătate mai mult decât femeile
Sondajul de opinie realizat de EU-OSHA relevă diferenţe între sexe, în ceea ce priveşte atitudinile faţă de impactul securităţii la locul de muncă asupra sănătăţii.
Bărbaţii care au participat la cercetare au plasat salariul (61%) şi siguranţa locului de