„Copilul teribil” al teatrului ucrainean, regizorul Andriy Zholdak, a revenit la Sibiu, şi a montat „Prinţesa Turandot”, un magnific spectacol suprarealist. Spectacolul se va desfăşura la Bucureşti, duminică, 1 noiembrie, de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. „Turandot” a fost invitat la Fidena Theater Festival, care va avea loc la Bochum (Germania) în septembrie 2010.
Premiera „Turandot” a avut loc la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu săptămâna trecută, mustind de umor şi poezie, cu Constantin Chiriac într-un rol de zile mari (regele Altoum), alături de Cristina Flutur şi Ema Veţean ca prinţese şi Florin Coşuleţ ca prinţ, cu Pali Vecsei deschizând şi închizând povestea cu momente de pură poezie. Plus un preasupus câine! „Turandot”, se va juca şi mâine, de la ora 19.00, în sala Teatrului Naţional „Radu Stanca”.
După “Idiotul”, “Othello?!” şi “Viaţa cu un idiot”, Andriy Zholdak a acceptat provocarea lansată din partea teatrului sibian şi a montat “Prinţesa Turandot”, după Carlo Gozzi, într-o manieră originală, mutată mai aproape de istoria zilelor noastre, înţesată de simboluri ale violenţei cu rădăcini europene.
„Prinţesa Turandot” este povestea unei prinţese din China, a cărei mână îi este promisă pretendentului care va izbuti să dezlege trei ghicitori. Dacă nu va reuşi, peţitorul va muri. Prinţul Calaf răspunde corect, dar refuză “premiul” în termenii stabiliţi şi e gata să îi urmeze pe predecesorii săi la moarte, dacă Turandot va reuşi să îi afle numele.
Deşi îşi bazează spectacolul pe poveste, Zholdak se desprinde de vechiul text şi construieşte o lume suprarealistă, obsedată de spaimele decăderii, dar şi gata să râdă de propriile obsesii. Personajele poartă însemnele nazismului, scena e înţesată de felurite simboluri ale puterii, ia