Două mămici au fost împiedicate ieri de cadrele medicale să plece cu copilaşii nou-născuţi din Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Cadrele medicale au explicat că, din cauza grevei generale, nu s-au putut face externări.
Greva de ieri a cadrelor medicale a avut efecte mai puţin aşteptate la Spitalul „Filantropia“ din Craiova, unde decizia de a nu externa nici un bolnav s-a transformat într-un abuz. Două femei lăuze, care ar fi trebuit să plece cu nou-născuţii acasă, s-au trezit prizoniere în spital, după ce medicii au refuzat să le facă externarea.
„Îmi ţin copilul cu forţa în spital!“
Cristina Birin, de 36 de ani, din comuna doljeană Şimnicu de Sus, satul Izvor, a născut miercuri o fetiţă în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Ieri, medicul ginecolog care a ajutat-o să aducă pe lume copilul a anunţat-o că îi va face externarea. Bucuria femeii care se vedea deja acasă împreună cu soţul şi cu ceilalţi doi copii a fost însă de scurtă durată pentru că medicul neonatolog nu a vrut să-i dea fetiţa, motivând că este grevă şi nu se fac externări. Cristina a crezut că nu aude bine, aşa că a insistat să-şi ia acasă copilul, însă răspunsul medicului a descumpănit-o. „Doamna doctor mi-a spus că eu pot să plec, dar copilul rămâne în spital. Am insistat să mi-l dea, dar a refuzat. Pur şi simplu, îl ţine cu forţa în spital“, a spus Cristina Birin.
Şi acesta nu a fost singurul caz în care medicii au refuzat să dea voie mamei şi copilului să plece din spital. Paula Pârvucică, de 31 de ani, din comuna Argetoaia, a născut săptămâna trecută, iar luni, 5 octombrie, trebuia să fie externată, cel puţin aşa au anunţat-o cadrele medicale. Din acest motiv, rudele femeii s-au grăbit să facă rost de o maşină cu care să îi ducă acasă pe ea şi pe nou-născut. Familia femeii a rămas însă cu banii daţi pe transport, pentru c