Al şaselea act normativ pe marginea căruia Guvernul Boc îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului are în vedere Legea pensiilor. Prin asumarea răspunderii pe Legea pensiilor, Executivul încearcă să forţeze mâna Parlamentului, pus să decidă între a susţine acest act normativ şi a demite Guvernul. „Eu sunt dispus să îmi pun mandatul la bătaie: ori pleacă legea, ori cade Guvernul. Personal aş fi onorat ca un Guvern pe care îl reprezint să cadă datorită acestei
Al şaselea act normativ pe marginea căruia Guvernul Boc îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului are în vedere Legea pensiilor.
Prin asumarea răspunderii pe Legea pensiilor, Executivul încearcă să forţeze mâna Parlamentului, pus să decidă între a susţine acest act normativ şi a demite Guvernul. „Eu sunt dispus să îmi pun mandatul la bătaie: ori pleacă legea, ori cade Guvernul. Personal aş fi onorat ca un Guvern pe care îl reprezint să cadă datorită acestei legi. Ameninţarea că va fi o moţiune de cenzură nu mă sperie”, a declarat premierul Emil Boc.
Pensiile speciale vor dispărea
Proiectul adoptat de Executiv prevede ca pensiile speciale să dispară şi fiecare pensionar să fie plătit în funcţie de cotizaţia avută la sistemul de pensii. „Acele pensii care au sfidat România vor dispărea. Vor fi reduse la un cuantum în funcţie de contribuţie. La 6 luni de la intrarea în vigoare a aceste legi, toate pensiile speciale vor fi recalculate utilizând sistemul contribuţiei”, a spus premierul Emil Boc.
Majorarea pensiei cu rata inflaţiei
Principalii vizaţi de această Lege a pensiilor sunt cei care în ultimii ani au beneficiat de legile speciale. Este vorba despre 258.000 de pensii care vor trebui recalculate în termen de şase luni pentru ca apoi să fie plătite noile pensii.
„Va fi o procedură în care se va lua fiecare pensie şi se va recalcula pe sistemul de puncte. Valoarea unui