Una dintre inexactităţile care umblă prin telefonul fără fir în rândul populaţiei este aceea care băşcăleşte oasele: "Scheletul este un fel de armătură din pereţi care susţine zidurile, deci osul este un element de rezistenţă, un fel de fier beton din construcţie".
E o totală aiureală această zicere, fiindcă osul este un element viu şi fascinant. Profesor doctor Andrei Firică, întemeietor de şcoală în ortopedie, povesteşte că, lucrând cu ingineri din rezistenţa materialelor şi cu ingineri constructori, dar şi cu mecanici în echipe de proiectare a unor proteze de articulaţii, le-a arătat acestor tehnicieni cum este alcătuit osul. Aceşti ingineri au rămas muţi de uimire în privinţa structurii superbe a oaselor, afirmă reputatul specialist. Osul este cea mai avansată structură care realizează o rezistenţă maximă. Iar spectacolul naşterii de celule osoase şi al morţii unor astfel de celule este uriaş. Profesorul Firică, şeful clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina, ne ajută să înţelegem mai bine spectacolul oaselor.
ADULTUL
În corpul omului există 206 oase, 310 articulaţii şi 439 de muşchi aşezaţi pe oase. Vom analiza mai întâi oasele omului adult. Extremele oaselor lungi sunt construite precum bureţii. Sunt structuri osoase care închid în ele lichid. Această alcătuire este perfect adaptată pentru presiunea exercitată pe extremităţile oaselor. Între extremităţile oaselor există canalul lung al osului, numit diafiză, care este supus tensiunilor de îndoire, de răsucire, supus unor combinaţii de diverse tensiuni. Osul este construit sub forma unui tub, care are în interior măduvă, vase şi nervi. Forma de tub a osului e cea mai rezistentă. Peretele acestui tub al osului este sofisticat, căci în grosimea acestui perete există sute şi mii de tuburi mici. Fiecare tubuleţ este format din lamele aşezate ca bulbii de ceapă. Toate aceste tu