Compusă din legume, fructe, nuci, cereale integrale şi peşte, dieta mediteraneană, în afară de faptul că este considerată foarte sănătoasă, este şi o bună metodă pentru prevenirea depresiei. Sursa: Hepta
Un studiu realizat în Spania asupra unui eşantion de 11.000 de persoane care au urmat o astfel de dietă a demonstrat că, în proporţie de 30%, riscul ca acestea să devină depresive a fost redus, însă nu au fost determinate cauzele exacte care au dus la această situaţie.
Specialiştii sunt de părere că elementele care alcătuiesc regimul alimentar de tip mediteranean contribuie la eliminarea cauzelor depresiei, prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, lupta împotriva inflamaţiilor şi refacerea leziunilor celulare provocate de lipsa de oxigen.
Pentru un organism sănătos
Printre alte beneficii pe care această dietă le are asupra organismului amintim reducerea riscului de diabet, prevenirea bolilor cronice, a astmului şi a cancerului. În acest sens, nutriţioniştii recomandă înlocuirea acizilor graşi saturaţi cu acizii graşi monosaturaţi, consumul moderat de alcool şi lactate, cât mai puţină carne în dieta zilnică şi înlocuirea acesteia cu legume, fructe nuci, cereale sau peşte.
"Persoanele care urmează dieta mediteraneană prezintă un risc cu 30% mai redus de a deveni depresive decât cei care mănâncă grăsimi, carne, lactate şi consumă alcool", este concluzia studiului realizat de către cercetătorii de la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria şi Universitatea din Navarra, Spania.