Camerele instalate în urmă cu doi ani şi jumătate au fost folosite doar în cazul furtului maşinii lui Becali şi într-o anchetă a unui accident rutier, cu toate că poliţiştii au dreptul să ceară imagini pentru orice tip de anchetă.
Capitala este împânzită de mii de camere de supraveghere, peste o sută dintre ele aparţinând Primăriei Capitalei. Restul sunt ale instituţiilor private, ale băncilor, ale hotelurilor şi ale altor instituţii care doresc să-şi protejeze clienţii. Sistemele video ar fi trebuit să fie conectate la un centru de comandă de la Poliţia Capitalei pentru a fi „supravegheate zonele cu risc infracţional ridicat“, se arată în proiectul început acum doi ani şi jumătate.
Planul iniţial prevedea ca sistemele video să ajute la identificarea infractorilor în scurt timp. Acum, monitorizarea video este folosită uneori, pentru a descoperi unde se aglomerează traficul „Noi nu avem niciun centru de comandă în sediul poliţiei. Nu s-a mai făcut pentru că nu sunt bani. Camerele însă înregistrează şi unele imagini sunt folosite de Poliţia Rutieră pentru a afla unde sunt problem în trafic“, spune Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. În afară de recunoaşterea facială a persoanelor, proiectul urmărea şi identificarae numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor din trafic, în caz că acestea încălcau regulile.
“Orice anchetator are dreptul să vadă imaginile“
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere spun că imaginile ar putea fi folosite şi în cazul infracţiunilor, nu numai pentru fluidizarea traficului. Problema este că nimeni nu le cere.„Orice poliţist care anchetează un caz poate să facă o cerere pentru a vedea imaginile, dacă au fost captate de o cameră a primăriei. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută când un cetăţean francez a lovit un om pe trecerea de pietoni şi apoi a fugit. Poliţiştii au ceru