» Condamnat la moarte de Camorra, mafia napoletana, pentru ca i-a dezvaluit afacerile si metodele, Roberto Saviano, 30 de ani, a declarat ca in prezent cerceteaza fluxurile criminale din Europa de Est, tema viitoarei sale carti.
Saviano subliniaza cu fiecare ocazie mondializarea pericolului mafiot si arata ca mafiile reprezinta o amenintare pentru tinerele democratii balcanice, stiind sa profite de bulversarile geopolitice regionale. Analiza fatetelor ascunse ale crimei organizate demonstreaza ca mafiotii au aliati politici si economici. Tanarul scriitor arata ca mafia prospera pretutindeni unde nu mai exista Stat. De exemplu, in sudul Italiei, Statul este absent sau foarte slabit de clanurile mafiote. In astfel de state, ca de altfel in estul Europei, mafiile, in sens larg, sunt avangarda unui capitalism infricosator, prosperand pe lipsa reglementarilor, pe privatizari si lipsa structurilor statului. Mafia nu este doar o boala, este o cangrena care utilizeaza slabiciunile Statului pentru a-si impune o autoritate paralela, sapand orice efort de modernizare si democratizare. sefii organizatiilor criminale serioase sunt oameni de afaceri care au inceput sa faca averi curate abia dupa trei decenii.
A trecut epoca lui Toto Riina sau a lui Provenzano, sefii mafiei siciliene, care erau tarani inculti deveniti mafioti pentru a iesi din mizerie. Astazi, majoritatea sefilor mafioti sunt fiii unor familii asezate, copii de avocati, doctori, mari proprietari. Sigur, ei trebuie sa fie si specialisti ai crimei pentru a se impune in mafie, dar, inainte de toate, antreprenori fara scrupule care, spre deosebire de altii, nu ezita sa ucida pentru a-si atinge scopurile.
Mafia, aflata in prezent in inima economiei europene prin colaborarea dintre diversele retele zonale sau nationale, investeste la fel de bine la Paris, la Nisa sau la Bucuresti. Balcan