Guvernatorul a ţinut să precizeze că nu va accepta eventuala funcţie de premier
"Nu este nici nevoie şi nici bine pentru economia românească ca leul să se mai deprecieze. Asta nu înseamnă că nu vor mai fi mişcări în jos şi în sus", a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezent la audierile comisiei parlamentare de buget-finanţe, în urma cărora se va desemna conducerea BNR în următorii cinci ani. Ca un răspuns la cei care s-au panicat la ultimele evoluţii ale leului, respectiv deprecierea de circa 2% provocată de ruperea coaliţiei de guvernământ, Isărescu a ţinut să precizeze că "de fapt, noi (BNR, n.r.) nici nu considerăm că mişcări de 2-3 până la 4% au semnificaţie economică". Analiştii de peste graniţă sunt optimişti când vine vorba despre leu. Moneda naţională se va menţine la un nivel de 4,26 lei/euro în următoarele trei luni, iar peste un an s-ar putea aprecia până la 4,1 lei/euro, conform unui sondaj Reuters în rândul a 46 de analişti străini. BNR a anunţat marţi un curs oficial de 4,2619 lei/euro, în scădere cu jumătate de ban.
În discursul din faţa comisiei parlamentare Isărescu a abordat, voalat, şi tema posibilei măriri a TVA. Guvernatorul a precizat că grija BNR este adoptarea monedei euro, care nu poate fi posibilă în cazul reluării creşterii inflaţiei. O eventuală creştere a TVA va declanşa un nou val de scumpiri, ceea ce ar pune în pericol misiunea BNR de a ţine inflaţia în cote sigure. (V.R.)
Guvernatorul a ţinut să precizeze că nu va accepta eventuala funcţie de premier
"Nu este nici nevoie şi nici bine pentru economia românească ca leul să se mai deprecieze. Asta nu înseamnă că nu vor mai fi mişcări în jos şi în sus", a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezent la audierile comisiei parlamentare de buget-finanţe, în urma cărora se va desemna conducerea BNR în următorii cin