Activitatea de factoring are nevoie de un cadru individual de reglementare, in conditiile in care are potential sa creasca de peste sapte ori fata de valoarea de 1,6-1,8 miliarde de euro, la care a ajuns inca de anul trecut. In prezent, piata de factoring este dominata de banci, care deruleaza intern astfel de operatiuni, insa incep sa isi faca loc si jucatorii independenti.
Piata de factoring a luat avant abia in ultimii trei-patru ani, odata cu dezvoltarea afacerilor firmelor mici, care au nevoie de finantari flexibile, desi primele initiative in domeniul factoringului pe plan local aparusera inca de la sfarsitul anilor '90.
In actualul context de piata, in care bancile sunt mult mai restrictive la acordarea de credite, firmele sunt nevoite sa caute alternative mai flexibile de finantare.
"Modul in care firmele s-au finantat pana acum nu avea nicio legatura cu activitatea lor de baza. Acum firmele sunt in situatia in care bancile le dau credite doar cu garantii suplimentare. Factorul da finantare firmei pentru activitatea pe care o deruleaza, nu dupa ce terenuri sau echipamente detine", spune Dan Stoica, presedintele RomFactor si unul dintre cei mai vechi antreprenori din sectorul financiar nebancar local. RomFactor a intrat in parteneriat cu grupul maltez FIMBank, urmand sa constituie platforma prin care acesta va oferi servicii de factoring in Romania si Moldova.
"E foarte important sa cresteti volumul exporturilor. FIMBank va lansa un joint-venture si in Rusia. Sunt sigura ca firmele romanesti pot vinde mult in Rusia. Noi putem sa captam aceste afaceri si sa asiguram riscurile", a spus Margrith Lutschg Emmenegger, presedintele FIMBank, subliniind ca serviciile de factoring pot asigura tocmai preluarea riscurilor de neincasare a facturilor emise catre clientii externi. "FIMBank este la nivel de grup foarte lichid. Putem oferi finan