Medicii recomandă imunizarea contra virusurilor care afectează plămânii şi vă învaţă care sunt semnele ce trădează probleme grave. Sursa: Shutterstock
Venirea anotimpului rece nu înseamnă doar gripă. Peste 90% din bronşiolite şi peste 40% din pneumoniile copiilor mai mici de 5 ani sunt cauzate de un virus care le afectează sistemul respirator, numit virusul sinciţial respirator.
Începând de ieri, Asociaţia de Neonatologie din România împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a început o campanie de prevenire a infecţiei cu acest virus, care apare în special la bebeluşii născuţi prematur, la sugari sau la copiii mai mici de doi ani. „Întrucât aceştia nu beneficiază de un tratament antiviral, tot ce putem face este profilaxia pentru a proteja copiii de virus”, spune conf. dr. Monica Luminos, de la Institutul „Matei Balş”.
Medicii ţin să le explice părinţilor şi câteva reguli de îngrijire pe care tradiţiile româneşti le încurajează: nu mai înfăşaţi bebeluşii şi nu-i lăsaţi să doarmă pe burtă sau cu faţa în sus pentru că există riscul să se sufoce.
Prematurii, cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire
În România, peste 4.000 de copii ar avea nevoie de tratamentul care protejează de virusul sinciţial respirator, însă pentru început vor fi imunizaţi gratuit doar 125 de copii. Tratamentul trebuie urmat din octombrie până în februarie.
Cei mai expuşi riscului de a lua virusul sunt copiii născuţi prematur sub 35 de săptămâni, cei cu malformaţii cardiovasculare şi cei cu imunodeficienţe. „Cel mai afectat e copilul născut prematur pentru că nu are o structură pulmonară suficient dezvoltată”, afirmă neonatologul Silvia Stoicescu, de la Maternitatea Polizu. Risc major să facă boala îl au şi bebeluşii care au fraţi preş colari sau şcolari, mame fumătoare.
Dacă aveţi un cop