Proaspăt numit în funcţie de ministrul interimar al sănătăţii Adriean Videanu, secretarul de stat şi-a propus, deocamdată, să menţină stabilitatea în sistem. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Medicul Adrian Streinu-Cercel, director la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, este cel care ţine acum „frâiele” sistemului sanitar din România. Un sistem aflat în comă, cu mari datorii faţă de furnizori, pacienţi nemulţumiţi şi doctori prost plătiţi, pentru care niciun ministru al sănătăţii de până acum nu a găsit soluţii de resuscitare.
Streinu-Cercel a fost numit secretar de stat de către ministrul interimar al sănătăţii Adriean Videanu. El ne-a declarat că problemele sistemului sunt nenumărate, iar soluţii de rezolvare - doar pe termen scurt. Streinu-Cercel va coordona direcţiile vitale pentru sistem: cele de asistenţă medicală şi sănătate publică, resursele umane, direcţia de strategii şi politică a medicamentului, precum şi pe cea de relaţii internaţionale.
EVZ: Dintre domeniile pe care le-aţi luat în primire, unde sunt cele mai mari probleme?
Adrian Streinu-Cercel: Sunt probleme în ceea ce priveşte asistenţa medicală.
Cât despre problema medicamentelor?
Această problemă a fost rezolvată: s-au alocat fonduri şi au ajuns la instituţiile care aveau nevoie de ele. Avem asigurate fondurile necesare pentru medicii de familie, există un amendament pentru plata medicamentelor compensate şi gratuite. Am început să facem o evaluare şi pe programe (oncologie, diabet), să vedem care este necesarul de medicamente, în termeni reali, până la 31 decembrie.
Dar cele 2,8 miliarde de lei alocate recent ajung, în principiu, doar pentru salariile medicilor.
Pentru medicamente am luat în calcul că vom plăti în martie, anul viitor. Nu reprezintă o presiune pentru anul ăsta. Trebuie discutat cu distribuitorii, i