Traficul feroviar a scăzut cu 36% la noi, în timp ce în UE a crescut cu peste 6%. Mai mult, ţara noastră nu a reuşit să atragă bani europeni.
Traficul feroviar în Uniunea Europeană a crescut, în medie, cu 6,6%, în timp ce în România a scăzut cu 36% în ultimii şapte ani. Cu toate acestea, taxele sunt foarte mari în comparaţie cu media europeană, a remarcat şeful Direcţiei Energie şi Transport a CE, Enrico Pasquarelli.
„Se impune o strategie viabilă pentru dezvoltarea transportului feroviar, însă fără o susţinere politică procesul de scădere a traficului va continua. Neconcordanţa dintre transportul feroviar şi cel rutier afectează bunul mers al transporturilor, iar România nu stă bine la capitolul acces pe calea ferată”, a declarat Pasquarelli la evenimentul „Zilele Feroviare”. El este de părere că România va cheltui mai mulţi bani decât poate primi de la UE pentru transportul feroviar, dacă nu va absorbi sumele.
Ne apropiem de colaps
Directorul Comunităţii Companiilor Europene de Cale Ferată şi Infrastructură, Johannes Ludewig, consideră că România se află pe ultimul loc între statele membre UE în funcţie de investiţiile în infrastructura feroviară şi că o eventuală continuare a subfinanţării va duce la „un colaps total al sistemului feroviar”.
„Este o totală contradicţie între ceea ce se întâmplă în România şi ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Guvernul sprijină transportul rutier şi asta nu este politica şi strategia UE”, a spus Ludewig. În opinia sa, este obligaţia guvernului să subvenţioneze costul biletelor şi „nu e nicio surpriză că totul se prăbuşeşte, iar operatorii naţionali au adunat datorii imense”, deoarece guvernul alocă prea puţini bani.
Departe de a se gândi la investiţii, autorităţile sunt mulţumite că deocamdată au de unde să dea bani pentru salarii. Reprezentanţii m